Terug naar Joe

SLOW JOE'S RECEPTEN

Kabeljauw gestoofd in karnemelk

Als u dit gerecht straks uit de oven haalt, wordt u getroffen door een aanblik
die niet bepaald appetijtelijk is.
Toch is het de moeite waard de klaargemaakte vis af te deppen en op een mooie schotel
op te dienen, want stoven in karnemelk vinden wij de lekkerste manier om kabeljauw
te bereiden.

Ingrediënten:
  kabeljauw
  verse dille
  citroen
  karnemelk
  zout
  boter of olijfolie
Verder benodigd:
  ovenschaal
  aluminiumfolie
  keukenrol

Verwarm de oven voor op 200°. Wrijf de kabeljauw in met zout naar smaak en leg de vis
in een met boter of olijfolie ingevette ovenschaal. Snij een citroen in dunne plakjes,
verdeel die over de kabeljauw en leg er enkele verse takjes dille overheen.
Schenk er karnemelk bij totdat de vis helemaal is ondergedompeld.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de kabeljauw 14 minuten in de oven,
niet langer, want dan wordt de vis taai.
Haal de vis uit de ovenschaal en verwijder de resten karnemelk met enkele vellen keukenrol.
Wij eten dit gerecht meestal met gekookte worteltjes en gebakken aardappeltjes.
Heerlijk. Maar iets anders mag er natuurlijk ook bij.

Gevulde Druiven

Gevulde druiven is een exquise delicatesse die vaak gegeten wordt als voorafje bij vis of
als nagerecht bij een vleesdis. Ook wordt het veelvuldig geserveerd als component van een
vegetarische maaltijd of ter garnering ener salade. Verder misstaat het naast geen enkel
hospitaalbed.
De herkomst van dit recept is onbekend.

Benodigd:
  1 kilo witte druiven
  30 gram roomboter
  1 cl. cointreaux
  kaneel

Meng de roomboter op kamertemperatuur met de suiker en de cointreaux
en voeg naar smaak een snufje kaneel toe.
Ontpit de druiven en vul ze met het mengsel.

Kolibriequiche

(voor vier personen)
Voor de bereiding van dit recept is een stoompan of -mandje in een gewone pan nodig.
Benodigd:
  24 kolibries
  6 gros kolibrieeieren
  50 gram Brie (niet van de mat)
  125 gram bloem
  75 gram boter
  paneermeel
  zout
Voor de garnering: 
  24 zilveruitjes (in kwarten)
  rode bieten uit een potje
  gevulde druiven

Stoom de kolibries ongeveer 20 minuten, laat ze een beetje afkoelen en verwijder de botjes.*
Maak het deeg van de bloem, de boter en een snufje zout, voeg eventueel een weinig
water toe. Rol het deeg uit en leg het in een goed ingevette vuurvaste schaal.
Prik met een vork kleine gaatjes in de deegbodem en bestrooi het met paneermeel.
Scheid de eigelen van de eiwitten en klop de eiwitten stijf. Doe daar vervolgens
de eigelen bij met slagje peper van de molen en een mespuntje zout.
Verdeel het vlees over de quichebodem. Snijd de Brie in kleine stukjes en leg die
er overheen. Giet het eimengsel er overheen en zet de schaal 25 minuten in een
op 180 graden voorverwarmde oven. Kijk dan of de quiche gaar is, indien niet,
nog enkele minuten in de oven laten staan. Snijd de kolibriequiche in vier stukken
en versier het bord met de garnering. Serveer er sperciebonen bij of een salade.

* Bewaar deze bouillon in koelkast of diepvries. Ik kom hier later nog op terug.


Bonusrecept (vegetariëronvriendelijk):

Slow Chicken Soup

Leg twaalf kippeneieren in een ruime pan met water.
Laat het vier weken op precies 40,5 graden sudderen.
Nog even drie kwartier doorkoken met zout naar smaak. 


Terug naar Joe