Terug naar de inhoudsopgave

Terug naar de vorige pagina


TISMIS

"Beste heilige Magda
Had God een Moeder?
Broeder Gubbels"

Geliefde broeder Gubbels,

Een juiste vraag. Een zielevraag ook. En een domme vraag. Natuurlijk had God een Moeder, hoe denk je dat 'Ie anders ter Hemel is gekomen? Uit de boerenkool? Van de ooievaar? Dat bestond toen nog niet eens.
De Moeder Gods was streng, maar rechtvaardig. Moederliefde was Haar niet vreemd. Eigenlijk was Zij de eerste gelovige, want Ze geloofde heilig in Haar Zoon, zelfs nog toen Hij uiteindelijk heerser van de wereld werd en allerlei dubieuze eisen stelde aan Zijn ondergeschikten. Ik zal u een verhaal vertellen, geliefde broeder Gubbels.

In den beginne, God was toen een jaar of drie, kreeg Hij van Zijn Moeder een bal.
Een mooie, doorzichtige bal die uit twee helften bestond die je los kon schroeven.
Deze bal nu, was woest en ledig. De kleine God dacht veel aan deze bal, Zijn geest zweefde er als het ware omheen. Op een maandag, Zijn Moeder was aan de was, ontstak Hij een halogeenlampje boven de bal om hem beter te kunnen zien. "Dag bal", zei God. De bal baadde in een haast onaards licht. Toen Zijn Moeder Hem kwam halen om tanden te poetsen en naar bed te gaan, moest de bal mee en het lampje uit. "Nacht bal", zei God. Dat was het einde van de eerste dag.

"Hé", dacht God 's dinsdags, toen Zijn Moeder uit het dorp kwam met nieuwe schoenen, "Ik kan wel een kijkdoos maken, voor om Mijn bal". Hij nam de schoenendoos, verfde de deksel blauw en plakte plukjes watten aan de onderkant. De deksel noemde Hij hemel en Hij vond het mooi.

Op woensdag, terwijl Zijn Moeder met het gehakt bezig was, speelde God met Zijn bal in de zandbak. Hij had een emmertje water meegenomen, waar Hij eerst Zijn bal indoopte, die Hij vervolgens door de modder wentelde. Op sommige plekken bleef de modder aan de bal kleven, op sommige plekken lag er water op de bal. Vreselijk interessant allemaal. Tot Moeder, de handen nog vet van de half-om-half, buiten kwam. "Wel verdomme, God", schreeuwde Ze, "waarom maak Je er toch altijd zo'n zwijnekeet van. Vooruit, voor straf naar binnen". Daar ging God verder met Z'n kijkdoos. Hij zaaide wat tuinkers op Zijn bal, wat onmiddellijk opschoot, dat gaat heel hard in de hemel, en zette er een paar vruchtdragende bonzai-boompjes omheen.
Ook gooide Hij er wat sinaasappelpitten in. Hij verschikte her en der nog wat en vond het wel goed, zo.

Op donderdag prikte Hij wat gaatjes in de deksel en stak er kerstboomlampjes door. Die noemde Hij sterren. Ook stak Hij er nog een 150 Watt gloeilamp in en één van 15 Watt, dat waren de zon en de maan. Overdag brandde alleen de 150 Watt lamp en 's nachts de 15 Watt met de kerstboom-lampjes. Deze had God allen aangesloten op een tijdklok.

Op vrijdag zette God Zijn parkietje in de kijkdoos, want vandaag zou het eitje uitgebroed worden. Zijn bal vulde Hij met water en daar mocht Zijn wel heel erg dikke goudvis in zwemmen. "Wat zou dat toch zijn, vermenigvuldigen", peinsde God, terwijl Hij het laatste stukje van de visstick in Zijn mond stak. Toen Hij een uurtje later weer keek, was er een baby-parkietje geboren en zwommen er allemaal piepkleine goudvisjes om de grote goudvis heen. "Toch eens naar vragen, dat vermenigvuldigen", dacht God vlak voor Hij insliep.

Zaterdag begon slecht, God kreeg straf omdat Hij gewormte en kevers en allerlei vieze dieren op de bal in de kijkdoos had gezet. Deze ontsnapten natuurlijk, zodat er, toen Moeder de gordijnen openschoof, allemaal rupsen in Haar haar vielen. Maar 's middags mocht Hij mee naar Bart Smit, waar Hij in het kader van de rollenpatroondoorbrekende, non-sexistische opvoeding, Barbie en Ken kreeg. "Beetje domme namen", dacht God, "Ik noem ze Adam en Eva, Mam, en vind U niet dat ze een beetje op Mij lijken?", zei Hij enthousiast (God had namelijk lange benen, brede schouders, pronte borsten, markante kaken en lang blond haar).
Thuisgekomen moesten ze natuurlijk direct op de bal. Uiterst tevreden keek Hij naar Zijn kijkdoos. God zag dat het zeer goed was. "Volgende week zaterdag kleren voor Adam en Eva vragen, ze hebben het vast koud", dacht Hij nog vaag, terwijl Hij langzaam in slaap viel.

Zondagmorgen kwam Oma en bracht nieuwe teenage mutant heroe turtles mee. God keek niet meer naar Zijn kijkdoos om.
Pas veel later, toen Hij bij Zijn Moeder op bezoek was in het bejaardentehuis, zei Zijn Moeder: "Kijk eens, Goddie, wat Ik op zolder vond." Ach, Zijn oude kijkdoos. Met vertedering keek Hij er naar en dacht terug aan Zijn gelukkige kindertijd. De doos nam Hij mee naar huis, om aan Zijn kleine Zoontje te geven. Maar Die interesseerde zich niet voor dat ouderwetse speelgoed.

Magda Ma(ra)donna.


Door naar de volgende pagina